M10 – TERJEMAHAN
RESEPI 2
Pai Pot Ayam
IX
⭐⭐⭐⭐⭐
12,854 Penilaian | 9,055 Ulasan |
2,325 Gambar
Pai ayam yang
enak yang dibuat dari awal dengan wortel, kacang polong dan saderi.
Persediaan: 20 minit
Masak: 50 minit
Jumlah: 1 Jam 10 minit
Hidangan: 8
Hasil: 1 9 inci pai
Bahan-bahan
⬜
Bahagian dada ayam tanpa kulit 1 paun – potong dadu
⬜ 1 cawan lobak yang dihiris
⬜ 1 cawan kacang hijau beku
⬜
½ cawan saderi yang dihiris
⬜ ⅓ cawan mentega
⬜
⅓ cawan bawang cincang
⬜ ⅓ cawan tepung serba guna
⬜ ½ garam teh
⬜
¼ sudu teh lada hitam
⬜
¼ sudu teh biji saderi
⬜
1 ¾ cawan sup ayam
⬜ ⅔
cawan susu
⬜
Kerak pai 2 (9 inci) yang tidak dibakar
Cara-
cara
☑ Langkah
1
Panaskan ketuhar
hingga 425 darjah F (220 darjah C.)
☑ Langkah
2
Dalam periuk, gabungkan ayam, wortel,
kacang polong, dan saderi. Masukkan air untuk menutup dan rebus selama 15
minit. Angkat dari api, toskan dan ketepikan.
☑ Langkah
3
Dalam periuk di atas api sederhana, masak
bawang dalam mentega hingga lembut dan lut. Masukkan tepung, garam, lada, dan
biji saderi. Kacau perlahan perapan ayam dan susu. Didihkan dengan api
sederhana-rendah hingga pekat. Angkat dari api dan ketepikan.
☑ Langkah
4
Letakkan campuran ayam di kerak pai bawah.
Tuangkan campuran cecair panas ke atas. Tutup dengan kerak atas, tutup segel,
dan potong adunan yang berlebihan. Buat beberapa celah kecil di bahagian atas
untuk membolehkan wap keluar.
☑ Langkah
5
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan
selama 30 hingga 35 minit, atau sehingga pastri berwarna perang keemasan dan
isinya menggelegak. Sejukkan selama 10 minit sebelum dihidangkan.
Fakta Nutrisi
Per hidangan:
412 Kalori; Protein 18.4g; Karbohidrat
30.4g; Lemak 23.9g; Kolesterol 54.9mg; Natrium 517mg.
Rujukan:
Allrecipes.
(2020). Chicken Pot Pie XI. Dicapai pada Disember 29, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/26317/chicken-pot-pie-ix/
BUKTI KEHADIRAN: 28 DISEMBER 2020
No comments:
Post a Comment