Wednesday 30 December 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(3)

 

M10 – TERJEMAHAN RESEPI 3




Ayam masak lemon Greek dengan ubi kentang

⭐⭐⭐⭐⭐       1,084 Penilaian   |   753 Ulasan   |    226 Gambar


Saya tidak mempunyai tenaga mahupun keberanian untuk memenuhi keperluan hidup, namun penyediaan ayam masak Lemon Greek bersama ubi kentang ini menjadi salah satu resipi pembuka saya, selain untuk dihidangkan pada majlis keramaian seperti majlis perkahwinan. Berikut adalah bukti yang menunjukkan bahawa resipi ini akan menjadi pilihan ramai, mudah untuk dibuat dan tidak memerlukan perbelanjaan yang besar.





Bahan-bahan

 

          4 paun paha, tulang dan kulit ayam

          1 sudu besar garam kosher

          1 sudu besar oregano kering

          1 sudu kecil lada hitam

          1 sudu kecil  daun rosemary kering

          Secubit lada cayenne

          ½ cawan jus lemon segar

          ½ cawan minyak zaitun

          6 ulas bawang putih, dicincang

          3 biji kentang russet, dikupas dan dipotong rata

          ⅔ cawan sup ayam, ditambah ke dalam kuali

          oregano segar yang dicincang untuk hiasan

 

Cara- cara 

   Langkah 1

Panaskan ketuhar sehingga 425 darjah F (220 darjah C). Masukkan sedikit minyak ke dalam pemanggang besar.

 

   Langkah 2

Letakkan kepingan ayam ke dalam mangkuk besar. Campurkan dengan garam, oregano, lada, rosemary, dan lada cayenne. Tambahkan jus lemon segar, minyak zaitun, dan bawang putih. Letakkan kentang ke ke dalam mangkuk bersama ayam; kacau sebati sehingga ayam dan kentang disalut rata.

 

   Langkah 3

Pindahkan kepingan ayam dan kulit ke dalam tempat panggang yang sudah siap, kemudian perap. Masukkan kepingan kentang di antara paha ayam. Campurkan dengan 2/3 cawan sup ayam menggunakan sudu perapan ayam dan kentang.

 

   Langkah 4

Masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan. Panaskan ketuhar selama 20 minit. Masukkan ayam dan kentang, bakar lebih kurang  25 minit. Termometer bacaan segera yang dimasukkan berhampiran tulang hendaklah berukuran 165 darjah F (74 darjah C). Pindahkan ayam ke pinggan hidangan dan biarkan hangat.

 

   Langkah 5

Tetapkan ketuhar pada suhu panas. Masukkan kentang sekali lagi ke dalam kuali pemanggang. Letakkan kuali di bahagian bawah ayam, panggang sehingga kentang menjadi lembut, kira-kira 3 minit. Pindahkan ayam dan kentang ke dalam pinggan.

 

   Langkah 6

Letakkan kuali panggang di atas dapur dengan api sederhana. Masukkan sedikit kuah, kacau sehingga bahagian bawah kuali sedikit keperangan. Hiaskan dengan oregano yang dicincang halus.

 

Fakta Nutrisi

Per hidangan:

1139 kalori; protein 80.4g; karbohidrat 34.5g; lemak 74.5g; kolesterol 283.6mg; natrium 1865.5mg.

 

Rujukan:

Allrecipes.. (2020). Greek Lemon Chicken and Potatoes.. Dicapai pada Disember 29, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/242352/greek-lemon-chicken-and-potatoes/


BUKTI KEHADIRAN: 28 DISEMBER 2020




No comments:

Post a Comment